Боядисването като защита от мухъл

Идеи за обзавеждане на задният двор
03/08/2016
Строителството със сандвич панели – най-бързо и икономически изгодно
10/08/2016

boi

 

Може ли да се боядисва върху мухъл? Това е често задаван въпрос от собствениците на домове, които се надяват да заличат следите по стените, обезобразени от мухъл. Надеждата, която собствениците влагат в боята е, че ще се предотврати появата на следващ слой мухъл, убивайки предходния и спирайки действието на спорите. За съжаление, само част от това може да бъде реализирано на практика.
На пазара се предлагат различни ефективни бои със защита от мухъл. Все пак обаче, не се препоръчва да се боядисва директно върху засегнати повърхности. Трябва да се знае, че продуктът няма да убие съществуващия мухъл.

Какво да направим преди боядисване на основа с наличен мухъл?

Вместо да боядисвате върху повърхност с мухъл, започнете работата си с почистване на колкото се може по-голяма част от нея.

Може да се окаже почти невъзможно да се почисти мухъл от порести основи (пример – дърво). В някои случаи специалистите използват почистване с пясъкоструйка. Това може да се окаже много опасно начинание, тъй като чрез този метод се отделят хиляди малки спори на мухъл във въздуха. Не прилагайте този метод на почистване – потърсете специалист, който да го извърши.

В кои случай да се използва боя със защита срещу мухъл?

Използвайте боя, предпазваща от появата на мухъл, в помещения, които са предмет на висока влажност, като например  бани и кухни, мокри помещения, мазета, части, които са имали предишен проблем с мухъла и т.н.

Преди боядисване се уверете, че повърхността е чиста, без мухъл и напълно суха.

Имайте предвид факта, че дори и боята със защита срещу мухъл да предпазва, тя не е гаранция, че той никога няма да се появи, особено ако преди сте имали сериозни проблеми или, ако има наличие на много висока влажност в помещението. Проветрявайте регулярно, почиствайте, намалете конденза, вземете всички необходими предпазни мерки.

 

Какво ще подпомогне употребата на боя, предотвратяваща мухъла?

Боядисването на повърхностите се характеризира с особена важност. Мухълът се захранва върху материали като дърво и гипсокартон, разяждайки структурите в помещенията. Ако не се вземат мерки срещу наличието на мухъл, то това може да доведе до причиняването на сериозни структурни проблеми. Спорите на мухъла крият опасност и за човека. Те могат да доведат до множество здравословни проблеми, включително хронични възпаления на синусите, астма, бронхит, пневомония, възпаление на белите дробове, главоболия, мигрени, затруднено дишане, кихне, кашляне, обриви, преумора, депресия, болки в ставите и т.н. Употребата на боя, устойчива на мухъл, осигурява предпазването на Вас и Вашето семейство от тези основни рискове за здравето.

 

Източник:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *