Подготовка на основи за екстериорно боядисване

Строителството със сандвич панели – най-бързо и икономически изгодно
10/08/2016
КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА ВЪТРЕШНАТА ТОПЛОИЗОЛАЦИЯ
12/09/2016

стена

Екстериорното боядисване най-често е свързано с нанасяне на защитно и декоративно бояджийско покритие на фасади. Фасадите са силно натоварени повърхности и тяхната подготовка за ново боядисване или реновиране налага внимателна проверка и обработка, преди да започне полагането на грунд и боя.

1. Подготовката на фасадни повърхности трябва да започне след като са приключили ремонтните работи във вътрешността на сградата и след като интериорните повърхности са напълно изсъхнали. Ако са предвидени и ремонтни работи по покривните конструкции, те също трябва да бъдат изпълнени предварително – особено монтажа на улуци и водостоци.

2. За всички видове външни повърхности, от особена важност е да бъдат сухи и почистени от ефлоресценция (петна от разтворени от водата соли), омаслявания или мухъл и алги (едноклетъчни водорасли). Направете всичко възможно да елиминирате източника на влага. След като повърхността изсъхне напълно, почистете внимателно ефлоресценцията, мазните петна или мухъла и алгите. Използвайте подходящи химически препарати за целта.

3. Открит бетон и зидария трябва да бъдат внимателно почистени с вода, под високо налягане (например водоструйка). Ако след този тип третиране, все още има наличие на слаби или ронещи се зони, използвайте инструмент за механично изстъргване и почистете до здрава основа. Не използвайте агресивни ударни методи. Ремонтирайте повредените места с подходящ ремонтен разтвор на циментова основа. Не използвайте шпакловки или лепила за плочки.

– При наличие на пукнатини по повърхността, разширете пукнатините до размер около 2 мм, под „V” образна форма. Запълнете пукнатините с подходящ циментов разтвор.

– Повредени фуги при зидарии трябва да бъдат почистени и запълнени с разтвор на циментова основа.

– Ако повърхностите са много неравни или груби и се изисква равна повърхност, изравнете основата с хастарна мазилка. За по-добър финиш, върху изсъхналата хастарна мазилка може да се положи слой шпакловка. За екстериорни повърхности, използвайте продукти на циментова основа.

4. Боядисани повърхности от бетон, зидария или мазилка, трябва да се проверят за лющеща се или набъбнала стара боя. Изстържете повредената боя до здраво покритие. Препоръчва се, местата с отстранена боя, да се ремонтират с тънък слой шпакловка.

– В случай на гланцови бояджийски покрития, повърхността трябва да се шлайфа с фина шкурка. Боите нямат добро сцепление с гланцови повърхности. Измийте обработените повърхности, за да се отстрани праха и оставете да изсъхнат.

– При съмнение за сцепление на боята с основата, се препоръчва тест върху малка зона, като с макетен нож, в боята се нарязват линии под формата на мрежа с размер на квадрата около 2 см. Върху тази зона се поставя самозалепваща лента, като единия край се оставя да стърчи. Дръпнете рязко лентата, за да се отлепи. Ако на задната страна няма полепнали люспи от боята, може да се приеме, че покритието е с добро сцепление.

5. Съществуващи циментови мазилки, трябва да се проверят за сцепление с основата. Това може да се определи най-лесно чрез почукване с тъп предмет (например дървена дръжка на чукче) по повърхността. Здравата мазилка издава лек и плътен звук. Мазилката с лошо сцепление, издава специфичен звук от почукване по кухина. Слабите места трябва да се изстържат до здрава основа и да се ремонтират.

6. Ронливи мазилки трябва да бъдат стабилизирани с дълбокопроникващ грунд. Предвид това, че ронливите мазилки може да имат леки несъвършенства от изронен материал, грундираната и изсъхнала повърхност, може да се третира с подходяща шпакловка.

7. Пукнатините в стари мазилки трябва да бъдат ремонтирани. Боите нямат свойството да премостват пукнатини.

8. Здрави структурни или релефни мазилки на циментова, силиконова, силикатна или полимерна основа, трябва да бъдат добре почистени от натрупан прах и замърсявания, особено в ниските части на релефа. Изметете повърхностите с метла или четка с дълъг твърд косъм, след което измийте с вода под налягане.

9. Естественият варовиков камък, обикновено се нуждае само от импрегниране с безцветен продукт, специално разработен за това. Това ще запази естествения му вид. Ако все пак се предвижда боядисване на каменни повърхности, те трябва да бъдат почистени от ронещи се частици, прах, мухъл или алги. Това се отнася и за случаите, когато камъкът ще се импрегнира.

В практиката може да се срещнат още много строителни ситуации, но посочените по-горе дейности са на-често прилаганите. Така третирани, повечето повърхности в екстериора, като например фасадите, са добра основа за полагане на финишни системи от грунд и боя.

 

Източник:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *